Allunya a la teva mascota de la leishmnània i els paràsits

05.07.2018

Molts propietaris de mascotes senten aprehensió davant els paràsits: mosquits, puces, paparres i altres. D'entre tots ells, el més temut és el denominat flebotomo, el causant de la leishmaniosi, una malaltia molt greu que podria ser mortal per al teu gos i el teu gat. Lamentablement, és una patologia bastant comú a casa nostra i es dóna especialment en les èpoques de més calor. 

Com es produeix el contagi de la leishmània en el teu gos

El contagi es produeix quan el mosquit flebotomo femella pica a un gos després d'absorbir la sang d'un altre ja infectat amb el protozou microscòpic anomenat leishmània. És l'única forma de transmissió d'aquesta malaltia considerada sistèmica. Això vol dir que la leishmaniosi en una mascota contagiada farà malbé els seus òrgans vitals segons vagi estenent-se, conduint a la mort. Extrema les precaucions i vigila de prop el comportament diari del teu gos o el teu gat. A més, presta atenció a alguns dels símptomes més evidents:

  • Sagnat al nas.
  • Pèrdua de pes i de pèl.
  • Coixesa.
  • Vòmits.
  • Febre.
  • Lesions conjuntivals.
  • Lesions cutànies.
  • Seborrea.
  • Úlceres
  • Creixement exagerat de les ungles.

Si perceps algun d'aquests canvis en el teu animal de companyia, pensa a acudir a un servei veterinari. Fes-ho també com a precaució perquè no en tots els casos apareixen indicis visibles de la malaltia. Recorda que un diagnòstic a temps pot evitar mals majors.

Una malaltia que no fa distincions

La leishmània pot donar-se en qualsevol raça canina, encara que és cert que els més propensos a desenvolupar-lo són els bòxers i els pastors alemanys. Atenent al gènere, són els mascles els més susceptibles de contraure la leishmaniosis. És molt complexa de manera que no impacta de la mateixa manera a tots els animals i mentre que uns la desenvolupen d'altres no ho fan.

Mesures preventives contra malalties parasitàries en mascotes

Encara que el teu gos o el teu gat estigui plenament sa, tota protecció és pot quedar curta. Com a mesures preventives pots fer ús dels collars i repel·lents externs o pipetes que trobaràs al mercat. No són infal·libles, però creen una barrera protectora.

Tampoc la vacuna elimina el risc al complet, però aporta al teu animal de companyia més defenses per afrontar la leishmània en el cas de produir-se. Altres recomanacions que has de seguir és evitar deixar a la teva mascota dormir a l'exterior, a més d'evitar els viatges a zones endèmiques.

Recorda que el contagi de la leishmània en humans existeix. Això sí, pots infectar-te mitjançant el mosquit parasitat, mai per acariciar al teu gos, per una llepada o perquè et rosegui la mà. 

Un diagnòstic precoç, determinant contra la leishmània

Realitzar un diagnòstic precoç és summament important. S'acostuma a fer amb un test complet d'orina i sang. Els professionals veterinaris poden sotmetre la teva mascota a altres proves rellevants com la coneguda IFI o ELISA de leishmània; una citologia de medul·la òssia o una biòpsia de teixit. Només amb una anàlisi exhaustiva es podrà determinar el positiu o el negatiu, a més de l'abast de la malaltia.

Tractament adequat per a la leishmània

Els experts veterinaris a Tortosa t'assessorarem sobre els productes farmacològics idonis, tant injectats com orals, com a part del tractament contra la malaltia. A més, la teva mascota haurà de seguir una dieta rica en antioxidants i proteïnes. Posteriorment, els controls seran obligatoris.

El nostre centre veterinari a Tortosa, la Clínica Veterinària Quatre Camins, resoldrà tots els teus dubtes, t'oferirà diagnòstic i tractament per a la leishmània i altres malalties parasitàries. 

Visita'ns o truca'ns al 977 580 366.