L'estrès per petards en les mascotes

25.05.2021

Què és l'estrès en mascotes?

Tots tenim experiència amb l'estrès. Els nostres treballs, famílies, relacions ... ens poden portar a situacions límit, i això fa que el nostre organisme reaccioni de manera determinada, preparant-nos per respondre a aquestes situacions extremes.

  • L'estrès és el conjunt de reaccions fisiològiques que permeten a un ésser viu adaptar-se a una nova situació.

L'estrès en gossos i gats es converteix en una cosa negativa quan és excessiu o es perllonga molt temps i es sobrepassa la capacitat d'adaptació de l'animal. Quan l'estrès es fa crònic evoluciona a ansietat.

L'estrès afecta tot l'organisme i genera ansietat. L'ansietat és emocional i pot generar estrès. Els animals necessiten preveure i controlar els seus situacions, per això un entorn inestable o reaccions equivocades de l'propietari poden reforçar l'estrès..

Por de les mascotes a sons forts, com trons o petards

Aquests sons són desconeguts per a gossos i gats. Normalment, quan senten un so, busquen al seu voltant l'origen. Un cop ho descobreixen l'intenten eludir. Si no poden s'amaguen i esperen a que passi. Quan el so és de tempesta o de petards, no poden evitar-ho ni localitzar-lo, de manera que intentaran amagar-se. En nivell d'estrès generat per aquesta situació dependrà de si tenen llocs adequats per a amagar-se i del grau de fòbia que pateixin.

Un cas a destacar és Sant Joan o festes locals amb petards i focs artificials. Cal anticipar-se al moment i preparar un entorn segur per a la nostra mascota si sent por davant els sorolls forts o petards. També hi ha tractaments per ajudar-los a reduir l'ansietat, però aquests han de començar idealment 20 dies abans de la data assenyalada.

Vine al nostre centre veterinari de Tortosa per valorar el nivell d'estrès que produeixen aquests sons a la teva mascota i assessorar-te sobre el millor tractament.